Πολιτική ποιότητας
Βασικές αρχές και στοχοθεσία
Η Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας (ΠΔΠ) της Σχολής είναι εναρμονισμένη με την Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Βασιζόμενη σε αυτήν, προσαρμόζεται στις εξειδικευμένες απαιτήσεις και τη φυσιογνωμία της Σχολής και των προσφερόμενων ΠΜΣ. Εξελίσσεται και βελτιώνεται μέσω της ενεργού συμμετοχής των μελών του Τμήματος (διδακτικό, διοικητικό προσωπικό, φοιτητές/τριες) που παρέχουν διαρκή ανατροφοδότηση. Καταρτίζεται με γνώμονα τη γενικότερη υποστήριξη του ακαδημαϊκού χαρακτήρα και προσανατολισμού των προγραμμάτων, την υλοποίηση των στρατηγικών του στόχων, καθορίζοντας τα μέσα και τους τρόπους επίτευξής τους σύμφωνα με τις ενδεικνυόμενες διαδικασίες ποιότητας και στοχεύοντας στη διαρκή διασφάλιση και βελτίωση της υψηλής ποιότητας του παραγόμενου εκπαιδευτικού, επιστημονικού, ερευνητικού και διοικητικού έργου της Σχολής σύμφωνα µε τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα και τις καλές πρακτικές του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ), τις αρχές της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και την κείμενη νομοθεσία. Την ευθύνη έγκρισης της Πολιτικής Διασφάλισης Ποιότητας των ΠΜΣ έχει η Προσωρινή Συνέλευση της Σχολής, σύμφωνα με τις τεκμηριωμένες εισηγήσεις των αρμόδιων επιτροπών (ΟΜΕΑ, Συντονιστικών Επιτροπών (Σ.Ε.) κτλ.).
Ειδικότερα, για την υλοποίηση της Πολιτικής Διασφάλισης Ποιότητας η Σχολή εφαρμόζει δράσεις και διαδικασίες που διασφαλίζουν και τεκμηριώνουν:
α) την καταλληλότητα της δομής και της οργάνωσης των ΠΜΣ,
β) την επιδίωξη και επίτευξη μαθησιακών αποτελεσμάτων και προσόντων σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων Ανώτατης Εκπαίδευσης,
γ) την προώθηση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας του παρεχόμενου διδακτικού έργου και την ενίσχυση της φοιτητοκεντρικής μάθησης,
δ) την καταλληλότητα των προσόντων του διδακτικού προσωπικού και την προσέλκυση μελών ΔΕΠ υψηλού επιπέδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό,
ε) την προώθηση της ποιότητας και ποσότητας του ερευνητικού έργου των μελών του Τμήματος,
στ) τους τρόπους σύνδεσης της διδασκαλίας με την έρευνα,
ζ) το επίπεδο ζήτησης των αποκτώμενων προσόντων των αποφοίτων στην αγορά εργασίας,
η) την ποιότητα των υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως οι διοικητικές υπηρεσίες, οι βιβλιοθήκες και οι υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας, και την επίλυση προβλημάτων που αφορούν την υλοποίηση του διοικητικού έργου
θ) τη διενέργεια της ετήσιας ανασκόπησης και εσωτερικής επιθεώρησης του συστήματος διασφάλισης ποιότητας του ΠΜΣ, καθώς και τη συνεργασία της ΟΜΕΑ με τη ΜΟΔΙΠ του ιδρύματος,
ι) την ανάπτυξη της εξωστρέφειας της Σχολής,
κ) την ενίσχυση συνεργασιών με άλλα ιδρύματα του εξωτερικού και του εσωτερικού, η διάχυση και η ενίσχυση ερευνητικών έργων και ευρύτερων συνεργιών, καθώς επίσης και η βελτίωση της παραγωγής ερευνητικού έργου.
Δράσεις για τη διασφάλιση της ποιότητας
Η διασφάλιση ποιότητας επιτυγχάνεται με τις παρακάτω συγκεκριμένες δράσεις συνεχούς παρακολούθησης και περιοδικής εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης:
α) Σύσταση και λειτουργία Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) για κάθε προσφερόμενο Π.Μ.Σ., η οποία έχει την ευθύνη και αρμοδιότητα της εισήγησης θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία του Π.Μ.Σ. Η Σ.Ε. ασκεί τα καθήκοντα που απορρέουν από τη νομοθεσία και τον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών και υποβάλει προς διαβούλευση στην Προσωρινή Συνέλευση της Σχολής Τμήματος τεκμηριωμένων εισηγήσεων σχετικά με:
(i) τη διαμόρφωση και αναθεώρηση των προσφερόμενων Π.Μ.Σ., ώστε να προσαρμόζονται μεν στις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις και ερευνητικές τάσεις, τις διδακτικές ανάγκες της Σχολής και τις προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων του, να υπηρετούν δε την κύρια αποστολή της Σχολής και των στόχων του ΠΜΣ, όπως ορίζονται στα αντίστοιχα ιδρυτικά ΦΕΚ.
(ii) την αντιμετώπιση και επίλυση πρακτικών προβλημάτων κατά την υλοποίηση των Π.Μ.Σ.,
(iii) την παρακολούθηση, καταγραφή και αξιοποίηση εξελίξεων και βέλτιστων πρακτικών στα προγράμματα συναφών Τμημάτων στα ΑΕΙ της Ελλάδας και του εξωτερικού.
β) Διεθνοποίηση: Τα προσφερόμενα Π.Μ.Σ. επιδιώκουν την ενδυνάμωση των επαφών τους με τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, τη συμμετοχή τους σε δίκτυα στρατηγικών συμμαχιών, την αξιοποίηση των ερευνητικών τους υποδομών, και την αύξηση της κινητικότητας της ακαδημαϊκής κοινότητας. Στα πλαίσια της Διεθνοποίησης, τα Π.Μ.Σ. στοχεύουν στην προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών καθώς και εισερχόμενων φοιτητών ERASMUS οι οποίοι δύναται να παρακολουθήσουν το σύνολο των μαθημάτων, καθώς όλα προσφέρονται αποκλειστικά στην Αγγλική γλώσσα.
γ) Εκσυγχρονισμός των προγραμμάτων σπουδών, προσανατολισμένων στις ανάγκες της Αγοράς και στην Επιχειρηματικότητα.
δ) Σύσταση και λειτουργία της Ομάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜΕΑ) του Τμήματος, η οποία είναι υπεύθυνη για
(i) τη διαδικασία συμπλήρωσης των (ηλεκτρονικών/εντύπων) ερωτηματολογίων αξιολόγησης του διδακτικού έργου και των μαθημάτων από τις/τους φοιτήτριες/ητές,
(ii) τη σύνταξη της ετήσιας εσωτερικής έκθεσης αξιολόγησης,
(iii) τη σύνταξη της περιοδικής Πρότασης Ακαδημαϊκής Πιστοποίησης των ΠΜΣ της Σχολής και των παραρτημάτων αυτής, και
(iv) την παρακολούθηση των αξιολογικών δεικτών κατάταξης του Τμήματος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Η ΟΜΕΑ παρουσιάζει στην Προσωρινή Συνέλευση της Σχολής τα αποτελέσματα των παραπάνω δράσεων και προτείνει τρόπους βελτίωσης των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών προς τις/τους φοιτήτριες/ητές των Π.Μ.Σ.
ε) Ετήσια Εσωτερική Αξιολόγηση της Σχολής που διενεργείται υπό τον συντονισμό της ΟΜΕΑ με τη συνδρομή όλων των οργάνων και επιτροπών του Τμήματος, καθώς και αρμόδιων μελών του διοικητικού προσωπικού. Περιλαμβάνει τη συγκέντρωση, καταγραφή και επεξεργασία συγκεντρωτικών στοιχείων και ποσοτικών δεδομένων σχετικά με την εισδοχή, φοίτηση και αποφοίτηση των φοιτητριών/ών, την πρόσληψη και εξέλιξη του διδακτικού προσωπικού και του υπόλοιπου επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού, την υλοποίηση των προγραμμάτων σπουδών (μεταπτυχιακών, διδακτορικών), την ερευνητική παραγωγή σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο των μελών ΔΕΠ, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εν γένει λειτουργία του Τμήματος. Τα αποτελέσματα της εσωτερικής αξιολόγησης αποτυπώνονται στην εσωτερική έκθεση αξιολόγησης, η οποία συντάσσεται, σύμφωνα με τα παραπάνω, από την ΟΜΕΑ και αναρτάται/δημοσιοποιείται στον ιστότοπο της Σχολής και την ιστοσελίδα της ΜΟΔΙΠ του ιδρύματος. Η παρουσίαση της έκθεσης γίνεται σε ειδική συνεδρία της Προσωρινής Συνέλευσης της Σχολής, οπότε και αποφασίζονται οι αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις και βελτιωτικές ενέργειες.
στ) Εξωτερική Αξιολόγηση της Σχολής, που διενεργείται με ευθύνη της ΕΘΑΑΕ και της ΜΟΔΙΠ του ιδρύματος. Στις επιτροπές εξωτερικής αξιολόγησης συμμετέχουν ελληνόφωνοι καθηγητές ή/και ερευνητές ΑΕΙ και ιδρυμάτων του εξωτερικού. Οι αξιολογήσεις ακολουθούν τα πρότυπα και τις διαδικασίες της ΕΘΑΑΕ, σε πλήρη συντονισμό με τις πρακτικές για τη διασφάλιση της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση που ισχύουν διεθνώς. Τα συμπεράσματα, οι συστάσεις και οι βελτιωτικές προτάσεις των επιτροπών αποτελούν βασική παράμετρο βελτίωσης των υπηρεσιών και των υποδομών της Σχολής, αλλά και της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξής του.
Επικοινώνηση της Πολιτικής Διασφάλισης Ποιότητας
Η πολιτική διασφάλισης ποιότητας της Σχολής επικοινωνείται με τους εξής τρόπους:
α) Την ανάρτηση σε ειδική σελίδα στον ιστότοπο της Σχολής προς ενημέρωση των νεοεισαχθεισών/έντων, εν ενεργεία φοιτητριών/ών και αποφοίτων, όπως και κάθε ενδιαφερόμενου, όλων των σχετικών πληροφοριών περί της εφαρμογής και λειτουργίας του Συστήματος Διασφάλισης της Ακαδημαϊκής Ποιότητας του Τμήματος, ήτοι:
(i) Δήλωση Διασφάλισης Πολιτικής Ποιότητας,
(ii) Στοχοθεσία και Προγραμματισμός Δράσεων
(iii) Στρατηγικός Σχεδιασμός Σχολής,
(iv) Πρόταση Ακαδημαϊκής Πιστοποίησης,
(v) Εκθέσεις Πιστοποίησης των ΠΜΣ της Σχολής,
(vi) Ετήσιες Εσωτερικές Εκθέσεις Αξιολόγησης της Σχολής και
(vii) Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης της Σχολής.
β) Την ειδικότερη ενημέρωση των νεοεισαχθεισών/έντων φοιτητριών/ών περί της πολιτικής διασφάλισης ποιότητας του Τμήματος κατά τις τελετές υποδοχής των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών.
γ) Τη σχετική ενημέρωση σε διαλέξεις, ημερίδες και ενημερωτικές εκδηλώσεις με σκοπό την προώθηση των προγραμμάτων σπουδών του Τμήματος σε ενδιαφερόμενους, καθώς και σε εθνικά και διεθνή συνέδρια που διοργανώνονται από μέλη ή ομάδες της Σχολής.
δ) Κατά τις επαφές της Σχολής με επαγγελματικούς φορείς, που εμπλέκονται σε ερευνητικά προγράμματα και τα consulting projects των φοιτητών/τριών.